Gekleurde sneakers, zilveren stropdassen en een bult plezier

Hier is Big Band Buzz!!!

Big Band Buzz sprankelt al zes jaar met een fris, eigentijds en vooral swingend repertoire. Ze stonden al verschillende keren op diverse podia in de regio en ver daarbuiten. Met zichtbaar plezier maken ze een muzikaal feest van elk evenement.

We spreken Bas Adriaansen (30) en Bregje Staaltjens (23) over datgene wat Big Band Buzz zo bijzonder maakt: hun niet aflatende enthousiasme. Adriaansen begon op de basgitaar, heeft een tijdje ingevallen voor een van de saxofonisten toen deze met zwangerschapsverlof ging en is de huidige toetsenist van het gezelschap. Staaltjens speelt altsax.

In allereerste aanleg was het idee dat er in de Big Band alleen een plekje zou zijn voor inwoners van de gemeente Zundert. Dit bleek echter al snel geen wet van Meden en Perzen. Sinds een jaar of twee, drie schuiven er ook muzikanten uit Breda en Etten-Leur aan. Het is in de praktijk lastig gebleken om alle posities in te vullen met alleen maar muzikanten uit de eigen gemeente. Het gros van de leden is tussen de 18 en 32 jaar. Alleen de twee trombonisten trekken de gemiddelde leeftijd wat naar boven.

Veel van de leden van Buzz hebben hun muzikale basis bij de harmonies van Zundert of Rijsbergen liggen. Sommigen spelen hier nog steeds. Van enige vorm van concurrentie of afgunst is dan ook geheel geen sprake. “Bij de Big Band spelen we wat meer lichte muziek, passend bij de jeugd”, zegt Bas. “En wij hebben veel plek voor blazers”, vult Bregje aan.

De Big Band kent geen formele auditieronden waar een kritische ballotagecommissie oordeelt over iemands muzikale vermogen. Mensen die geïnteresseerd zijn, kunnen gewoon mee komen spelen. Ze voelen op dat moment vanzelf wel aan of ze het gevraagde niveau halen, zo is de filosofie.

“Elk jaar stellen we onszelf tijdens de ledenvergadering een nieuw doel. Dat kan bijvoorbeeld het voornemen zijn om meer nummers in te studeren, of om vaker op te treden”, vertelt Bregje. “Maar ook bijvoorbeeld het voornemen om wat vaker buiten de regio op te treden. Dit jaar kozen we ervoor om naast onze gewone optredens één grote kerstspecial op te zetten.” Zodoende is er de afgelopen maanden keihard toegewerkt naar de spectaculaire kerstspecial op 15 december in het CultuurCentrum aan de Molenstraat.

De 22 leden die de Big Band momenteel telt, zijn allemaal even druk. Studie, werk, relaties en andere sociale verplichtingen, het valt niet mee om de hele club bijeen te krijgen. Vandaar dat besloten is om het aantal repetities te beperken tot één keer per maand. “Maar dan gaan we er ook vanuit dat je er dan ook bent en eventuele andere afspraken verzet”, legt BBB uit. “We sturen een verzoekje rond via de datumprikker en op de zondag dat de meeste kunnen, spreken we af.” Voor sommige studenten betekent dit dat ze iets eerder naar hun studentenkamer in Breda komen. Anderen nemen de weekendtas met schone was mee naar de repetitie, zodat ze later op de avond meteen door kunnen reizen naar hun kamer in Utrecht, Amsterdam of Nijmegen.

Buzz-leden staan er met minimale middelen elk optreden als groep uniform herkenbaar op. De standaard outfit is altijd zwart, met opvallende wit-zilveren stropdassen én gekleurde All Star sneakers. In Bas’ geval zijn dat altijd rode exemplaren, Bregje varieert met roze-, witte-, en bloemetjes motieven. “Dat is ooit zo ontstaan omdat we zochten naar iets dat ons als groep op het podium herkenbaar zou maken. We hebben overwogen om voor een zonnebril te kiezen, maar het werden uiteindelijk All Stars omdat Job, een van de leden, deze altijd droeg”, legt Bas uit.

De keuze voor de nummers die de band in hun repertoire opneemt, maakt een speciale commissie samen met de dirigent. Ook worden er tijdens de ledenvergaderingen suggesties aangedragen. Soms blijkt een gekozen nummer te hoog gegrepen. Meestal is het dan ook letterlijk te hóóg gegrepen. “De hogere noten goed en zuiver spelen, is voor sommige instrumenten binnen een Big Band technisch de grootste uitdaging”, legt Bas uit. “Dan zou je kunnen voorstellen een muziekstuk lager te gaan spelen, maar dan verliest een nummer vaak te veel van zijn kracht.”

Voor de kerstspecial is een indrukwekkende lijst van dertig nummers ingestudeerd. “Wat mij betreft is het helemaal niet zonde om zo veel tijd te besteden aan één optreden”, zegt Bas desgevraagd. “Je speelt om het plezier van het muziek maken. Je werkt samen naar zo’n show toe en daar beleven we lol aan.”

Big Band BuZz op je evenement of feest? Daar zijn we voor!

Stuur snel een mailtje naar boekingen@bigbandbuzz.nl

http://bigbandbuzz.nl/

Tekst: Martijn Schraven
Foto’s: Big Band Buzz
Bewerkingen: Jan Stads en Jules Calis / Pix4Profs ©

Dit verhaal verscheen in 200% ZUNDERT Editie 2 – December 2018