Fysioxtra viert tienjarig bestaan op nieuwe locatie

Dat bewegen belangrijk is voor onze gezondheid, weten we inmiddels allemaal wel. Ook fysiotherapeut Carola van der Kleij van FysioXtra kan het niet genoeg benadrukken.  In haar gloednieuwe praktijkruimte aan de Molenstraat 204A biedt zij haar patiënten, met bijvoorbeeld een loopband, een roeiapparaat en een hometrainer, volop mogelijkheden om in beweging te komen, om klachten te verminderen of te verhelpen.

“Als fysiotherapeut kan ik een positieve bijdrage leveren aan de behandeling van zowel acute als chronische klachten; door oefentherapie, massage, mobiliserende technieken, adviezen of bijvoorbeeld de inzet van het shockwave-apparaat.”

FysioXtra is eind november verhuisd naar een gloednieuwe, fris aangeklede en grotere ruimte aan de Molenstraat. Precies tien jaar geleden begon Carola van der Kleij haar zelfstandige praktijk voor algemene fysiotherapie in het voormalige politiebureau en inmiddels is FysioXtra een begrip in Zundert. Het tienjarig bestaan wordt gevierd met een open dag op 12 januari 2019 (10.00 uur – 14.00 uur). Dat is tevens de officiële opening van de nieuwe locatie. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen, zegt Carola. “Ook mensen die geen patiënt zijn of zijn geweest.” Oprechte interesse in de patiënt, daar draait het allemaal om, vindt de fysiotherapeut. “Ik ben fysiotherapeut geworden omdat ik graag mensen wil helpen”, zegt ze.

FysioXtra is een praktijk voor algemene fysiotherapie en behandelt uiteenlopende klachten aan het bewegingsapparaat. Patiënten komen er op doorverwijzing van de huisarts of specialist, maar kunnen zich ook zelf aanmelden (directe toegankelijkheid fysiotherapie). Ook dan wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar (mits de patiënt verzekerd is voor fysiotherapie). FysioXtra heeft ook in 2019 contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars.

Basisregels

FysioXtra werkt met een aantal basisregels:

De patiënt staat centraal
“Een behandelplan wordt in overleg met de patiënt opgesteld en afgestemd op de hulpvraag van de patiënt. Want elke patiënt is anders. Voor alle klachten bestaan behandelindexen waaraan wij ons van een aantal verzekeraars moeten houden. Ik heb daar moeite mee. Ieder mens is uniek. Je bent een mens met een eigen verhaal. Niet iedereen is op zijn werk in de gelegenheid om rust te pakken bijvoorbeeld. Ook dat soort dingen neem ik mee in mijn behandelplan. Ik geef ook niets door aan de huisarts of specialist zonder overleg met de patiënt”

Alle behandelingen beginnen op tijd
Carola plant voor elke behandeling een half uur in en dat kan al heel vroeg. “Veel mensen komen graag voordat ze naar hun werk gaan. Daarom start ik standaard om 7.00 uur ’s ochtends en op afspraak is het ook mogelijk om een behandeling te plannen om 6.00 uur of 6.30 uur.” Ook op dinsdag- en donderdagavond is FysioXtra open (bij voldoende vraag).

Volledige vertrouwelijkheid
“Alles wat de patiënt vertelt, blijft binnen de muren van deze behandelruimte. Je wordt vaak toch een vertrouwenspersoon voor mensen.”

Spataderklachten

Carola is als een van de zeer weinige fysiotherapeuten in de regio gespecialiseerd in de behandeling van spataderklachten. Daarvoor heeft ze een speciale opleiding gedaan. “Let wel, deze behandeling is echt gericht op de symptomen. Ik kan spataderen niet wegwrijven, maar wel pijn, jeuk, het zware gevoel en huidklachten verlichten of wegnemen. Ook zie je bij zwangere vrouwen regelmatig dat er spataderen in de schaamlippen voorkomen. Hierbij is de therapie vaak zeer gewenst.”

Ook besteedt FysioXtra veel aandacht aan bekkenbodemklachten, “die spelen vaak ook een rol bij lage-rugklachten”, en de behandeling van triggerpoints.  Dit zijn zeer lokale verkrampingen in spieren, waar door gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan. Vaak is de oorzaak overbelasting, stress of een slechte houding, maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding.

FysioXtra beschikt ook over een shockwave-apparaat. Shockwavetherapie is een moderne en doeltreffende behandelmethode voor (chronische) pijn- en peesklachten, met name kalkafzettingen in de schouders en hielspoor.

“Daarnaast kijk ik ook altijd of mensen bij mij wel aan het goede adres zijn. Als mensen zonder verwijzing komen, let ik op ‘rode vlaggen’, kunnen ze niet beter naar de huisarts of een specialist? Maar ook dat gebeurt altijd in nauw overleg met de patiënt. Patiënten mogen mij ook altijd bellen voor een advies, ook als ze hier niet (meer) onder behandeling zijn.”

Meer Bewegen Voor Ouderen

Carola merkt dat er veel vraag is naar groepsactiviteiten en overweegt groepen op te starten. “Voor mensen die veel aan paardrijden doen of voor mensen met rugklachten.” In haar praktijk geeft ze al tien jaar de groepsles ‘Meer Bewegen voor Ouderen’. “Dat doe ik als vrijwilligerswerk. De deelnemers hoeven er niet voor te betalen, ik vind het belangrijk om zoiets aan te bieden aan de ouderen in Zundert en omgeving. Daar maak ik ook altijd grapjes over tegen de groep. ‘Jullie moeten wel zorgen dat ik het leuk blijf vinden.’  Maar het is altijd heel gezellig en het is een heel trouwe groep. ‘Meer Bewegen voor Ouderen’ is echt bedoeld voor mensen die niet echt iets mankeren, het is geen therapiegroep”, zegt Carola. “We doen drie kwartier aan gym, spellen of oefenen op de apparaten en daarna drinken we nog een kwartiertje koffie. Dat is dan weer een extra voordeel van de verhuizing naar de nieuwe locatie: we hebben nu een afwasmachine. Dus de deelnemers hoeven niet meer zelf af te wassen!”

FysioXtra
Molenstraat 204 A
076 – 5974084
fysioxtra@tele2.nl
www.fysioxtrazundert.nl

ADVERTORIAL
Tekst: Hanneke Willemstein
Foto’s: Jan Stads