‘Wij blijven gewoon betrokken en zichtbaar in de gemeente Zundert’

Vroeg aanschuiven voor het technisch ontwerp van nieuwbouwprojecten komt steeds vaker voor bij Kees van den Buijs. Naast de particuliere markt groeit vooral de zakelijke markt sterk voor zijn bedrijf vdBuijsInstall in Wernhout. Over verhuizen met behoud van Zundertse roots.

De busjes van vdBuijsInstall zijn al jaren een vertrouwd gezicht in de Zundertse dorpen en omgeving. “We staan bekend om onze snelle service, we zijn 24 uur per dag bereikbaar”, zegt trotse eigenaar en directeur Kees van den Buijs. “Dankzij onze mobiele en op afstand gestuurde service hebben wij exact in beeld waar onze mensen zich bevinden in het werkgebied. Daardoor is onze monteur sneller aan te sturen van de ene naar de andere klus. Dan maakt het voor onze klanten dus geen verschil of het kantoor in Wernhout staat of straks in Breda-Zuid.”

En daarmee raakt hij direct de kern van de zaak: de geplande verhuizing van zijn bedrijf in juli 2019 naar het Rithmeesterpark in Breda. “We waren opnieuw aan uitbreiding toe, want het huidige pand is echt te klein voor al onze bedrijfsactiviteiten. Datzelfde geldt voor de parkeergelegenheid rond het bedrijf. We hebben eerst in Zundert gekeken en gesproken met de gemeente, maar meer dan 5.000 vierkante meter op een toplocatie – in verband met onze showroom en logistiek – was niet voorhanden binnen Zundert. Dan ben je gedwongen om uit te wijken naar andere mogelijke plaatsen.” Op de nieuwe locatie komt een kantoor met een Sanidrõme-showroom en een werkplaats/scholingsruimte. Bovendien krijgt Bart Bakx straks in diezelfde showroom een eigen studio waar hij zich volledig kan focussen op het ontwerpen van badkamers en keukens.

Vaders bedrijfspand
Bijna 29 jaar geleden kocht Kees van den Buijs, opgeleid als installateur, het bedrijfspand van zijn vader. In het pand van de voormalige graan- en zaadhandelaar startte de jonge ondernemer, samen met Marèse, als zelfstandig installateur in Wernhout. Daar groeide het bedrijf in de afgelopen decennia uit tot wat het nu is. “Nu zijn we een nieuwe uitdaging aangegaan. De verhuizing van ons bedrijf naar het Rithmeesterpark in Breda.” Sinds kort is zoon Thijs werkzaam in het bedrijf, na het afronden van zijn opleiding Bedrijfsmanagement MKB aan Fontys Hogescholen.

“Nu wonen we naast het bedrijf en daar blijven we ook echt wel wonen. Die plek bevalt ons prima en straks dus zonder de druk van het werk direct naast ons huis. Lekker wandelen of fietsen in deze prachtige omgeving, een biertje bij De Bocht of Herberg ’t Pannehûske, of genieten van een voetbalwedstrijd tussen de lokale clubs. We blijven gewoon overal sociaal betrokken in de Zundertse dorpskernen”, zegt hij resoluut. “Ik wist al jong dat ik ooit voor mezelf wilde werken, maar niet dat het deze vorm zou aannemen. Door de groei zijn we gedwongen om te verhuizen. Je wilt als bedrijf meegroeien met de klant. Uiteraard blijven we betrokken bij Zundertse verenigingen, het bloemencorso en het Vincent van GoghHuis. Eigenlijk verandert er niets voor onze Zundertse klanten, behalve dan dat ze straks voor de showroom naar het Rithmeesterpark moeten rijden.”

In de afgelopen jaren is het bedrijf zich steeds meer gaan richten op duurzame energietechnieken. Kees van den Buijs zocht in 2000 naast de particuliere markt eveneens de zakelijke markt op. Tegenwoordig is dat aandeel tachtig procent utiliteits- en projectmatige woningbouw. “Als bedrijf leggen we al een aantal jaar de focus op kwaliteit. Onder andere door het werken volgens de BRL6000 certificeringen, waarmee het proces van ontwerp, aanleg en beheer van de installaties geborgd is. Deze certificeringen zijn bijvoorbeeld op het gebied van gas en water, maar ook ventilatie- en warmtetechniek.”

Van het gas af
Ook op de woningmarkt zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van energie. “Juist in de fase van het ontwerp is het van belang om slimme energetische oplossingen te bedenken. Tegenwoordig kan de koper overgaan tot de aanschaf van een warmtepomp, maar er zijn ook andere oplossingen, zoals het toepassen van hybride technieken.” De laatste jaren wordt meer samengewerkt met projectontwikkelaars, waarbij vdBuijsInstall de totale energieprestatie van de woningen ontwerpt. De nieuwe wet- en regelgeving over de energieprestatie geldt niet alleen op de zakelijke markt, maar ook op de particuliere woningmarkt. “Naar mijn mening moeten we op termijn van het gas af, maar het gaat nog zeker twintig jaar duren voordat iedereen een andere vorm van energie gebruikt in zijn woning.”

Deze energiezuinige technieken past Van den Buijs in elk geval toe op zijn toekomstige bedrijfslocatie in Breda. “Het nieuwe pand wordt gebouwd volgens het principe van 0 op de meter. Alle energie wordt zo veel mogelijk zelf opgewekt en/of hergebruikt.”

Meer informatie: http://vandenbuijs.nl/

ADVERTORIAL
Tekst: Annelies Wijnen
Foto’s: Ron Magielse

Dit verhaal verscheen in 200% ZUNDERT Editie 2 – December 2018