TILBURG / MUSEUM DE PONT – In de collectiepresentatie ‘De route wordt opnieuw berekend’ in De Pont wordt dertig jaar verzamelen bekeken vanuit het turbulente tijdperk waarin we ons nu bevinden.

De gehele zomer worden er nieuwe kunstwerken aan de collectie-presentatie toegevoegd. In september is de inrichting compleet. Vanaf augustus zijn er actuele ‘inserts’, zoals een achttal films van de Marokkaanse kunstenaar Hamza Halloubi, waarvan er enkele voor de collectie zullen worden verworven. Het Tilburgse collectief Wobby.club gaat een lange muur in het museum te lijf met een aantal door hen uitgenodigde kunstenaars. In november worden drie zalen ingericht met nieuw werk van Hans Broek, over bouwwerken en ruïnes aan de Atlantische kunsten als stille getuigen van de Nederlandse slavenhandel.

PixProfs/Jan Stads

Wobby-Club

Tekeningen, schilderingen, illustraties… Outbreak is een presentatie met werk van tien kunstenaars en illustratoren. Als een energieke uitbarsting hangt het op een lange wand kriskras door elkaar. De opstelling, associatief opgebouwd rondom begrippen als virus, explosie, pandemie en rebellie, is samengesteld door het Tilburgse platform Wobby.club, dat verschillende ‘makers’ uit binnen- en buitenland met elkaar verbindt. Die vallen op door een humoristische, ongepolijste en een tikje absurdistische stijl, maar ook doordat ze graag de grenzen van hun eigen vakgebied verkennen. Dat geldt evenzeer voor de oprichters, Jeroen de Leijer, Marjolein Schalk en S.L Trumpstein. Naast hun eigen atelierpraktijk organiseren ze onder meer tentoonstellingen en beurzen en stellen ze het tijdschrift Wobby samen, dat in het oog springt door de heldere kleuren van de risoprinter waarop het wordt gedrukt. Behalve bijdragen van de genoemde oprichters bevat Outbreak werk van Ralf Kokke, David Noro, Bobby Oskam, Rogier Roeters, Indre Svirplyte, Andrew Tseng en Nina van de Ven. Alle werken staan op zichzelf maar samen gaan ze een verrassend nieuw en prikkelend verhaal aan.

Bron: Museum De Pont / Pix4Profs

Foto’s: Pix4Profs/Jan Stads